سیمینار دو روزه زبان ها ی مادری در استکهلم سویدن

روز اول جون ۲۰۰۷ یک سیمینار سراسری بخش دری انجمن معلمان زبانهای مادری دری و پشتو در شهر استکهلم سویدن برپا شده بود.

در این سیمینارکه دو روز بطول انجامید حدودبیست تن ازمعلمان زبان مادری دری ازشهرهای مختلف سویدن وتعدادی ازمهمانان ومسوولان ادارات زیربط کشور سویدن اشتراک ورزیده بودند، که عبارت بودند از: اکادمیسین دکتور مجاور احمدزیار، دکتورلطیف ناظمی، آقای شریف سعیدی وهمچنان آقایان وننرهولم مسوول عمومی شعبه زبان مادری در وزارت رشد مدارس و یوهاکیم گوتز مسوول مرکز زبانها در داره آموزش و پرورش شهراستکهلم.
روز اول سیمینار اختصاص داشت به سخنرانی ها و صحبت هايی که بیشتر روی اهمیت و نتايج فراگیری زبانهای مادری مهاجران در کشورسویدن متمرکزبود.
در آغاز سیمینار آقایان وننرهولم،  و یوهاکیم گوتزصحبت کردند، که به تعقیب آقای رحیم غفوری مسوول بخش دری انجمن زبانهای مادری دری و پشتو گزارش سالیانه آن انجمن را ارايه کرد، ضمن آن از رویدست گیری روشهای جدید کمکی از طریق سایت انترنتی زبانهای مادری به معلمان و شاگردان عملاً روی سلايد معلومات داد که شکل دادن قاموس سه زبانه انتنرنتی و راه اندازی بازی الفباً روی سایت انترنتی زبانهای مادری از جمله چند مورد خاصی است که به مثابه یک وسیله خوب، زمینه بهتر و سهلترخودآموزی زبانهای مادری را برای اطفال، جوانان و حتّا کهن سالان افغان فراهم ساخته است.
در بخش دیگر سیمینار معلمان زبان مادری دری از شهرهای مختلف کشور سویدن صحبت هایی داشتند که بیشتر روی دشواری ها، تبادله تجارب و پیشنهادات جدید برای بهبود بخشیدن روند کار کورسهای زبان مادری می چرخید.
در بخش سوم جریان روز اول سیمینار آقایان اکادمیسن دکتور مجاوراحمدزیار و دکتورلطیف ناظمی صحبت های مفید و رهنمود دهنده داشتند، که طرف علاقه و توجه خاص حاضران سیمینار قرارگرفت.
جریان روز دوم سیمینار اختصاص داشت به گزارش کار و کمک تخنیکی سایت انترنتی زبان مادری دری و همچنان درسنامه های آموزش اختصاصی و میتودیک به مقصد چگونه گی پیشبرد کورسهای زبان مادری.
در نتیجه شایان یاد آوریست که پخش و نشرخبر این سیمینار در آن بوده و هست، که مجتمع افغانهای سویدن در بخش تدریس زبانهای مادری دری و پشتو به اطفال، نوجوانان و جوانان پناهنده افغان کار چشمگیرچند ساله انجام داده اند، که نتیجه گیری ما از اجرای یک نظرخواهی چند روزه میان تعدادی از جوانان افغان شامل این کورس ها در شهراستکهلم منشاً می گیرد.
یکی از مهمترین جهات موفقیت کورسهای زبان مادری دری و پشتو درکشورسویدن در حمایت رسمی دولت آن کشورنهفته است، که فراگیری کورسهای زبانهای مادری رسماً شامل میتودولوژی درسی مکاتب است، که برای آن “پاینت” یانمره قايل اند. از این رو قايل شدن نمره برای فراگیری زبان مادری در سویدن انگیزه فراگرفتن زبان مادری را میان اطفال، نوجوانان و جوانان افغان بیشتر تقویت بخشیده است.
در نتیجه میتوان گفت، که این تجربه میتواند انگیزه خوب تعمیم بخشیدن این روش در سایرکشورهای اروپایی نیز باشد، البته درآن کشورهایی که تعداد زیادی افغانها به سر می برند. در این رابطه آقای یوهاکیم گوتز مسوول زبانها در اداره آموزش و پرورش استکهلم در یک نشست اختصاصی گفت، که یک گروه خاصی از افراد ذیعلاقه در این برنامه، پروژه تعمیم بخشیدن آموزش زبانهای مادری را در سراسر کشورهای اتحادیه اروپا مطرح خواهند کرد، که البته کاربست این برنامه بیشتر بسته گی به تصمیم دول و حکومات ملی کشورهای عضو خواهد بود.
در پایان میتوان گفت، که به کار گرفتن این روش حتّا در کشور کانادا نیز دور از امکان نیست، ولی این بسته به آنست تا انجمن ها، سازمانها یا اتحادیه های افغانی با مساعی مشترک طرح مشترکی را در این راستا به مقامات مسوول حکومات ایالتی و فدرال کانادا ارايه کنند.

آصف بره کی ۔ استکهلم، سویدن

عکسها از فرید اروند و سایت فردا